FINNISH WINE AWARDS

Ei ole helppoa voittaa mitalia FWA:ssa, mutta se tekeekin tämän mitalin niin arvostetuksi ammattikunnan ja kuluttajien joukossa. Paneeliemme huolella valitut alan asiantuntijoista kootut tuomarit varmistavat että kilpailun sääntöjä ja maistamisprosessia noudatetaan jokaisen tuotteen kohdalla.

Kilpailu on strukturoitu ja tarkka tapahtuma, jossa viinien arvionti suoritetaan sokkona numeroiduista laseista joten tuomarit eivät pääse näkemään arvostelemiaan viinejä missään vaiheessa.

FWA:n tuomarit koostuvat suomen kovimmista viinialan ammattilaisista, joilla on sekä kansainvälistä että kotimaista kokemusta viinien arvostelusta. Tuomarit on valittu heidän ammattitaidon ja kokemuksen perusteella joka takaa viinien arvostelun reilusti ottamatta huomioon arvioitavien tuotteiden hintaa tai tuottajaa. Ainoastaan viinin maku, potentiaali ja laatu on ratkaisee.

Jokainen tuomarimme on läpikäynyt tuomarikokeen jossa hänen kykynsä arvioida viinejä todetaan ja sen lisäksi jokaisen paneelin vastaava tuomari tarkkailee oman paneelista toimintaa ja tekee raportin kunki istuvan tuomarin toiminnasta. Avustavat tuomarit istuvat paneeleissa ja käyvät tuomarikokeen ennen kuin saavat valtuuden arvostella viinejä täysvaltaisina tuomareina.

Tuomareille maksetaan palkkio jokaisesta paneelista missä istuvat. Tuomarit eivät maista yli 60:tä näytettä päivässä, mikä auttaa välttämään väsymystä. Jokainen tuote on arvostellaan koko paneelin kesken, ja näinollen mahdolllistaa myös tuomareiden keskustelut.

Kaikki kilpailuun ilmoitetut viinit lajitellaan ”flight:hin” arviontia varten. Viinat maistetaan tyylin, alueen (jos käytettävissä) ja iän mukaan, kun taas viinit maistetaan lajin, luokan, alueen, seudun ja vuosikerran mukaan.

Jokaisessa paneelissa on vastaava tuomari (chair judge) sekä vähintään neljä (4) tuomaria joiden antamat pisteet lasketaan yhteen. Näiden annettujen pisteiden keskiarvo on kyseisen viinin pisteet FWA:ssa. Paneelissa voi olla mukana myös avustava tuomari (avustava tuomari on henkilö joka on harjoittelemassa tuomaritoimintaa) jonka pisteet otetaan ylös MUTTA ei lasketa mukaan
arvosteltavan viinin pisteisiin.

Viinit maistetaan flighteissa sokkona numeroiduista laseissa, jotta vältytään mahdollisuudelta että esim viinin paketti, etiketti tai muu ulkonäköön liittyvä asia voisi vaikuttaa tuomareihin. Tuomareilla on käytössään FWA:n arviontilomake sekä pisteytysohjeet joiden perusteella viinit arvioidaan.

Jokainen tuomari arvostelee viinit itsekseen ja tekee tarvittavat muistiinpanot arvostelulomakkeelle jonka jälkeen pisteet kerätään yhteen kyseisen paneelin vastaavalle tuomarille. Jos vastaava tuomari haluaa tarkentaa jotain arvostelussa olevaa viiniä niin tuomarit voivat pitää avoimen keskustelun asiasta. Jos tuomarit eivät kykene yhtenäiseen päätökseen, kyseinen viini annetaan toiselle paneelille arvosteltavaksi.

Alueelle jossa viinejä valmistellaan, käsitellään ja kaadetaan lasiin on tuomareilla ehdotottomasti pääsy kielletty. Kaikki tulokset pysyvät salaisena kunnes tulokset virallisesti julkistetaan. Ainostaan kilpailun johto on tietoinen tuloksista.

Parhaiten menestyneet viinit ja viinat kilpailevat vielä FWA:n parhaan viinin tittelistä.

Miksi tarvitsemme kolme (3) pulloa?
1. Ensimmäinen pullo ensimmäiseen tuomarointi kierrokseen.
2. Toinen pullo on toisen kierroksen tuomarointiin, jos tuote pääsee kilpailemaan FWA:n parhaan viinin tittelistä
3. Kolmas pullo on jos ensimmäinen avattu pullo on vioittunut, korkkivikainen tai vaurioitunut kuljetuksessa. (FWA antaa kilpailijoille
mielummin toisen mahdollisuuden kuin tuomaroi huonot pisteet epäoikeudenmukaisesti)

Gold Outstanding 95 pistettä ja ylöspäin: Erittäin moniulotteinen ja hyvin tasapainoinen, lajikkeelle ja alueelleen tyypillinen, erinomaisen hyvälaatuinen viini, jossa kypsytyspotentiaalia.

Gold 90 – 94.9: Hyvin moniulotteinen ja tasapainoinen lajikkeelle ja alueelleen tyypillinen, erittäin hyvälaatuinen viini, jossa kypsytyspotentiaalia.

Silver Outstanding 88 – 89.9: Moniulotteinen ja tasapainoinen lajikkeelle ja alueelleen tyypillinen, hyvälaatuinen viini, jossa kypsytyspotentiaalia.

Silver 85 – 87.9: Moniulotteinen ja tasapainoinen, lajikkeelle ja alueelleen tyypillinen hyvälaatuinen viini

Bronze 80 – 84,9: Lajikkeelle ja alueelleen tyypillinen hyvälaatuinen viini

Tasted  75 – 79,9 Maistettu ja hyvä viini

66 – 74.9: Riittävä laatu mutta ei yllä maininnoille

50 – 65.9: Ulkona

ILMOITTAUDU (Yksi viini 50€ + alv)

Nimi
Sähköposti
Valitse maa

Muu. Mikä maa?

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse Alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse Alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse alue

Valitse ala-alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse ala-alue

Valitse ala-alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse alue

Valitse alue

Kirjoita rypäle

Lisää toinen rypäle

Lisää kolmas rypäle

Lisää neljäs rypäle

Lisää viides rypäle

Lisää kuudes rypäle

Lisää seitsemäs rypäle

Lisää kahdeksas rypäle

Alkoholi %

Vähittäismyyntihinta €

Onko viini saatavilla
AlkoHorecaEi Suomessa

Halutessasi lataa liite: